Amb la primera revolució industrial, es va consolidar un model de produir béns i serveis de caràcter essencialment lineal. Prenem recursos de la natura, la indústria els converteix en productes per al seu consum i en la fase final es transformen en deixalles. Consumir i rebutjar de forma accelerada augmenta la demanda de recursos naturals, i la generació de residus de forma preocupant i fan necessari un canvi del concepte «produir-utilitzar-llençar» a un sistema sostenible en el qual es faci un ús més eficient dels recursos. Això es coneix com a economia circular.
L’economia circular persegueix mantenir els materials, productes i recursos el màxim de temps possible per tal de minimitzar la generació de residus, els consums energètics, alhora que es redueixen els danys contra el medi ambient. El pla sobre economia circular de la Comissió Europea, persegueix la creació d’una economia sostenible, neta i competitiva que aporti beneficis a la indústria i la societat.
Les transformacions del model lineal cap a un model circular no es refereixen principalment a la conservació dels recursos o a la reducció de deixalles. L’essència persegueix convertir els models lineals en models circulars. És a dir, no només evitar la pèrdua de valor, sinó també recuperar. A més d’una creixent consciència de la necessitat d’adoptar formes de vida més sostenibles, el principal motor de la transició a un model circular és el comportament dels consumidors. Aquests cada vegada es decanten per accedir al servei que li proporciona el producte per sobre de la propietat.
L’estat actual de la tecnologia ens aboca a un món tot connectat i ple de dades. Internet de les coses, i el processament d’enormes volums de dades que aquesta genera obre la porta a possibles models de consum circulars. Particularment en el model de disposar els productes no com a propietari sinó com a usuaris. Aquesta manera de consumir més racional se suma amb l’interès del fabricant per mantenir el producte en condicions d’ús tot el cicle de vida.
La tecnologia proposa plataformes per l’ús compartit dels productes com a servei, en el que es coneix com a sharing economy, economia col·laborativa, compartida. En aquest cas els fabricants són els propietaris, tenen la responsabilitat del funcionament dels equips, monitorant i analitzant el rendiment, i els consumidors fem ús del producte pagant pel seu ús. És un model circular a on la utilització de productes és més ajustat a la demanda i a on per d’altra banda els fabricants tenen l’incentiu d’elaborar productes duradors. Tot això a ajudar a reduir deixalles.
La clau per aconseguir aquest model és la Internet de les coses (IOT) i el paper dels actius intel·ligents – les tecnologies digitals i dispositius que tenen la capacitat de detectar, emmagatzemar i comunicar informació sobre si mateixos i el seu entorn.
La Indústria 4.0 juga també un paper, els avenços en robòtica permeten als fabricants emprar robots en un nombre creixent d’aplicacions, augmentant el rendiment, reduint errors i reduint les deixalles, a més d’estendre la vida útil del producte. Així mateix l’ús de la impressió en 3D per a la producció sota demanda de peces de recanvi millora les tasques de manteniment i perllonga el cicle de vida dels productes i equips.
El que cada vegada està més clar és que la tecnologia digital de les dades, internet de les coses, la Indústria 4.0, i el canvi de comportament del consumidor contribueixen en el model que persegueix l’economia circular.
Con la primera revolución industrial, se consolidó un modelo de producir bienes y servicios de carácter esencialmente lineal. Tomamos recursos de la naturaleza, la industria los convierte en productos para su consumo, y en la fase final se transforman en desechos. Consumir y rechazar de forma acelerada aumenta la demanda de recursos naturales, y la generación de residuos de forma preocupante y hacen necesario un cambio del concepto «producir-utilizar-tirar» a un sistema sostenible en el que se haga un uso más eficiente de los recursos. Esto se conoce como economía circular.
La economía circular persigue mantener los materiales, productos y recursos el máximo de tiempo posible para minimizar la generación de residuos, los consumos energéticos, al tiempo que se reducen los daños contra el medio ambiente. El plan sobre economía circular de la Comisión Europea, persigue la creación de una economía sostenible, limpia y competitiva que aporte beneficios a la industria y la sociedad.
Las transformaciones del modelo lineal hacia un modelo circular no se refieren principalmente a la conservación de los recursos o la reducción de desechos. La esencia persigue convertir los modelos lineales en modelos circulares. Es decir, no sólo evitar la pérdida de valor, sino también recuperar. Además de una creciente conciencia de la necesidad de adoptar formas de vida más sostenibles, el principal motor de la transición a un modelo circular es el comportamiento de los consumidores. Estos cada vez se decantan para acceder al servicio que le proporciona el producto por encima de la propiedad.
El estado actual de la tecnología nos lleva a un mundo conectado y lleno de datos. Internet de las cosas, y el procesamiento de enormes volúmenes de datos que esta genera abre la puerta a posibles modelos de consumo circulares. Particularmente en el modelo de disponer los productos no como propietario sino como usuarios. Esta manera de consumir más racional se suma con el interés del fabricante para mantener el producto en condiciones de uso todo el ciclo de vida.
La tecnología propone plataformas para el uso compartido de los productos como servicio, en lo que se conoce como sharing economy, economía colaborativa, compartida. En este caso los fabricantes son los propietarios, tienen la responsabilidad del funcionamiento de los equipos, monitorizando y analizando el rendimiento, y los consumidores hacemos uso del producto pagando por su uso. Es un modelo circular donde la utilización de productos es más ajustado a la demanda y donde por otra parte los fabricantes tienen el incentivo de elaborar productos duraderos. Todo ello ayuda a reducir desechos.
La clave para conseguir este modelo es la Internet de las cosas (IOT) y el papel de los activos inteligentes – las tecnologías digitales y dispositivos que tienen la capacidad de detectar, almacenar y comunicar información sobre sí mismos y su entorno.
La Industria 4.0 juega también un papel. Los avances en robótica permiten a los fabricantes utilizar robots en un número creciente de aplicaciones, aumentando el rendimiento, reduciendo errores y reduciendo los desechos, además de extender la vida útil del producto. Asimismo el uso de la impresión en 3D para la producción bajo demanda de piezas de recambio mejora las tareas de mantenimiento y prolonga el ciclo de vida de los productos y equipos.
Lo que cada vez está más claro es que la tecnología digital de los datos, internet de las cosas, la Industria 4.0, y el cambio de comportamiento del consumidor contribuyen en el modelo que persigue la economía circular.